• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Een boekwerk printen of laten drukken; wat zijn de verschillen?

 

Heb je jaren gewerkt aan een roman? Of mooie e-mails verzameld van dierbare personen? Wellicht wil je foto’s in een verzameling bij elkaar binden? Wat voor boek het is maakt niet uit, tegenwoordig kan iedereen een boek laten afdrukken. Bij het drukken van een boek komt echter vaak meer kijken dan het afdrukken van een losse print. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als de cover van het boek, de rug en de bindmethode. Laat je het boek printen of drukken? Ook tussen deze twee zitten wezenlijke verschillen.

Voordelen van drukken

boek-printen Boeken worden het meest gedrukt in ‘traditionele vellenoffset‘. Dat betekent dat grote vellen papier door een drukpers met een drukplaat van inkt worden voorzien. Als de inkt droog is, is de bladzijde klaar. Omdat het bedrukken van vellen papier met drukinkt een scheikundig proces is, heeft het een lange levensduur. Boeken gaan wel honderden jaren mee. Wil je veel boeken drukken, dan is dit een voordelige optie. Daarnaast is de kwaliteit van drukken veel hoger dan wanneer je een boek print.

Voordelen van printen

Naast traditioneel drukken, kun je ook kiezen voor digitaal ‘drukken’. Dan wordt een boek niet gedrukt maar geprint. Een paginabeeld wordt elektronisch opgebouwd, waarna het met een toner en hitte op papier wordt gezet. Het voordeel hiervan is dat kleine oplages mogelijk zijn, vanaf één exemplaar. Ook de levertijd is korter dan wanneer je een boek traditioneel laat drukken. Binnen 1 tot 2 weken heb je hem al in huis.

Nadelen van drukken

Als je maar een handvol boeken wil drukken, bijvoorbeeld als je fotoboeken print voor de familie, dan is drukken geen goede optie. Omdat drukplaten zijn benodigd, moet er een minimale oplage van ongeveer 150 boeken worden afgenomen. De startkosten van deze drukvorm zijn dan ook behoorlijk hoog. Ook is de levertijd langer dan bij printen, omdat de drukplaten gemaakt moeten worden. De katernen moeten na het drukken nog gevouwen worden.

off-set-drukken

Nadelen van printen

Bij printen ligt de kwaliteit van de afdruk iets lager dan bij traditioneel drukken, al zullen enkel professionals dit verschil ook opmerken. De maximale resolutie bij printen is zo’n 600 dpi, waardoor vooral foto’s op groot formaat iets minder mooi uit de verf komen. Ook zijn niet alle papiersoorten geschikt en is maar één soort afwerking mogelijk. De levensduur van een geprint boek is eveneens minder. Zo laten de pagina’s op termijn sneller los dan bij traditioneel gedrukte boeken.

Beste keuze: Printen of drukken?

Welke vorm van afdrukken het beste is ligt volledig afhankelijk van je wensen. Wil je een grote oplage drukken in de hoogst mogelijke kwaliteit, dan is traditioneel drukken de beste keuze. De kostprijs voor grote oplages is lager bij het gebruik van een traditionele drukpers. Wanneer het kleine oplages betreft en de opleversnelheid ook van belang is, is een digitale drukker het voordeligste. Overigens zijn er ook drukkerijen die beide mogelijkheden aanbieden, waardoor je voor iedere opdracht de scherpste prijzen en een optimale oplevering kunt verwachten.

Tags: , , ,

 
 
 

Reacties zijn gesloten..