• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Cartridges

Inktjetprinters gebruiken een inktcartridge, in de volksmond ook wel inktpatroon genoemd.

De patronen zijn gevuld met een vloeibare kleurstof waarmee men kan printen. De cartridge is vrij duur in de aanschaf. Er kan zowel zwart-wit als in kleur geprint worden. Daarnaast kan de inkt uit de patronen op divers papier worden afgedrukt.

De inktpatronen zijn in te delen in twee groepen:

canon-ci-525-cli-526-met-chip-set-secondlife-inktjet

Patronen met een inktkop:
De kop zit vast aan de cartridge. Bij vervanging krijgt u dus steeds een nieuwe printkop waardoor de afdruk steeds de kwaliteit van nieuw heeft.

Patronen zonder inktkop:
Hierbij komt de afdruk steeds van de printer zelf. Af en toe zult u de printerkop moeten vervangen om goede afdrukken te behouden.

Navullen:
U kunt elke keer een nieuwe cartridge kopen. Maar u kunt uw oude patroon ook laten navullen. De kwaliteit van de navullingen doet tegenwoordig niet meer onder voor die van de orginele. Daarbij is dit een stuk goedkoper.

Laserprinters gebruiken toners

Dit is een poeder, verpakt in een zogenaamde tonercartridge.
De laser brengt daarbij de toner op het papier.
De toner is goedkoper dan inkt. Daarnaast blijft het bedrukte papier droog en is toner nauwkeuriger bij het afdrukken dan inkt. Tegenwoordig zijn er ook kleurenlaserprinters. Basis hiervoor vormen vier kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. De cartridge van elke kleur kan apart vervangen worden.

Crystalpoint technologie

oce-technologies-launches-crystalpointDit is een combinatie van inktjet- en laserprints. In de printer zitten kleurstofbolletjes die door opwarming veranderen in een zacht materiaal dat vervolgens op het papier gespoten wordt. Ook op allerlei andere materialen kan zo geprint worden. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt door professionele partijen.

3d printing

Bij 3d printing kan er gebruik gemaakt worden van diverse printmaterialen.

Keramisch poeder dat laag op laag hecht is er een van. Een ander materiaal is gesmolten polymeren. Door de snelle ontwikkeling komen er steeds nieuwe mogelijkheden bij. In België is een fabrikant al met chocolade aan het printen.